Cirkulære byggerier kræver et vågent øje med arbejdsmiljøet

Det bliver fortsat mere udbredt med cirkulære byggerier, hvor man genbruger byggematerialerne. Men her er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke stoffer der gemmer sig i gamle materialer som beton og træ.


Der kan være farlige stoffer i byggematerialer og inventar, der er produceret af brugte materialer. Foto: Arkiv

Et cirkulært byggeri er kendetegnet ved, at materialerne kan genanvendes igen og igen. Hvor det er muligt, er der desuden anvendt brugte eller omdannede materialer. Det kan fx være omsmeltede plastikflasker, der er blevet til tæpper og gamle mursten, der er renset og bruges som nye.

Cirkulær ressourceøkonomi er på både EU’s og regeringens dagsorden, og flere offentlige bygherrer begynder at efterspørge cirkulære bygninger og inventar. Det skrives ind i udbud og indkøbspolitikker.

Men selvom cirkulært byggeri er godt for miljøet på mange måder, er det ikke nødvendigvis sundt at opholde sig i. Det skriver Indeklimaportalen.dk, som BFA Velfærd og Offentlig Administration, står bag.

Genanvendt træ med rester af lim og imprægneringsmidler

- Sagen er, at når vi genbruger materialer, så ved vi ikke, hvad de har været udsat for tidligere. Genanvendt træ kan indeholde rester af lim og imprægneringsmidler, og beton kan indeholde rester af PCB, uden at nogen har opdaget det, siger seniorkonsulent Helene Bendstrup Klinke fra Teknologisk Institut til Indeklimaportalen.dk og fortsætter:

- Man ved heller ikke præcis, hvad der kan ske med indholdsstoffer, når de bliver reproduceret gennem en hurtighakker og en opvarmningsproces. Det kan gøre mig bekymret for indeklimaet der, hvor materialerne skal indgå.

Budskab til bygherrer og arbejdsmiljøorganisationer

Seniorkonsulent Helene Bendstrup Klinke mener også, at bygherrer og arbejdsmiljøorganisationer skal være særligt opmærksomme på indholdet af farlige stoffer i byggematerialer og inventar, der er produceret af brugte materialer.  

Hun er selv blandt andet involveret i et projekt, hvor udvalgte genbrugsmaterialer undersøges for afgasning. Projektet er ikke slut endnu.  

Læs hele artiklen og få gode råd til, hvad bygherre og arbejdsmiljøorganisation skal holde særligt øje med på www.indeklimaportalen.dk.
     

Af Ida Marie Winge

Oprettet d. 4. sep 2018