Ny vejledning skal hjælpe med at forebygge og håndtere vold og trusler på skoler

Hver femte lærer har været udsat for vold inden for det seneste år, og hver fjerde lærer har været udsat for trusler. På den baggrund har Undervisningsministeriet iværksat en samlet indsats og er nu klar med en vejledning til skolerne.

Lærer tysser på elever i undervisningenVold og trusler mod lærere er en stigende tendens. Det har fået Undervisnings-ministeriet til at iværksætte en særlig samlet indsats. Foto:  Colourbox

Undervisningsministeriet har netop lanceret en vejledning, der har fokus på vold og trusler i skoler og fritidsordninger. I vejledningen kan skolerne hente viden om, hvordan de kan arbejde med at forebygge og håndtere, når der er elever, der er enten truer eller slår en underviser. 

Tal fra undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016’, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) står bag, viser at hver femte lærer har været udsat for vold, mens knap hver fjerde er blevet truet inden for det seneste år. Det tal er alt for højt, mener undervisningsministeren. 

- Det er helt uacceptabelt, at så mange lærere har oplevet trusler eller vold på nær hold i deres arbejdsliv. Det kan ikke være rigtigt, at det skal være forbundet med frygt for fysiske overgreb at tage på arbejde. Derfor styrker vi nu vejledningen for skolerne, så de bliver bedre til at håndtere den slags situationer. Jeg vil også se på, om det er nødvendigt at ændre de regler, vi har i dag, hvis det kan gøre forholdene på skolerne bedre,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Flere og flere lærere oplever vold og trusler

Antallet af lærere, der bliver udsat for vold og trusler på arbejdspladsen er stigende. Tallene fra NFA viser, at 13 % af lærerne havde været udsat for vold i 2012, og det tal var steget til 19,3 % i 2016. 

På baggrund af stigningen nedsatte undervisningsministeren en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra ministerier, fagforeninger og organisationer i efteråret 2017. Gruppen skulle komme med et forslag til en handleplan. Den nye vejledning er første skridt i den samlede indsats, der fortsætter til foråret 2018. 

Hent Undervisningsministeriets vejledning til skoler (pdf).

Søg tilskud til en voldsforebyggelsespakke

I øjeblikket er det muligt at søge om tilskud til en såkaldt voldsforebyggelsespakke til skolelærere. Der er afsat i alt 1.200.000 kr. til pakkerne i år, og arbejdspladserne kan søge efter ’først til mølle’-princippet. 

Forebyggelsespakken er et foruddefineret forløb, som arbejdspladsen skal følge for at forebygge og lære at håndtere episoder med vold og trusler. Pakken er udviklet af Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, og den skal søges gennem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Få mere viden og værktøjer om vold og trusler

Videncenter for Arbejdsmiljø har et større tema om vold og trusler. Her kan du hente en masse viden, gode råd og en lang række værktøjer til forebyggelse, identifikation og håndtering af vold og trusler på arbejdspladsen. 

Af Anne-Mette Holm

Oprettet d. 9. feb 2018