Hver tredje har symptomer på dårligt indeklima

Er indeklimaet på arbejdspladsen dårligt, kan det påvirke de ansattes velbefindende og produktivitet. Mere fokus på årsager og forebyggelse er vejen til færre gener, siger forsker.

Indeklima i kontormiljø
Cirka en tredjedel af alle kontoransatte oplever symptomer på dårligt indeklima - fx irriterede øjne og træthed. Foto: iStock

Irriterede øjne, hovedpine og uoplagthed. Det er symptomer, som hver tredje voksne dansker oplever dagligt, viser en ny spørgeskemaundersøgelse lavet af A&B Analyse for Rockwool.

Symptomerne er blandt de hyppigste, når man taler dårligt indeklima, og ifølge Peder Wolkoff, der er indeklimaforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er det ikke overraskende, at så mange danskere melder at have dem.

- Det er lidt uklart, hvor deltagerne i undersøgelsen oplever symptomerne, men hvis vi ser på kontormiljøer, er tallet ikke forbavsende. Her er det et velkendt faktum, at cirka en tredjedel oplever symptomer på dårligt indeklima. Det gælder især symptomer i næse og øjne samt træthed og til dels hovedpine, siger Peder Wolkoff.

Fokuseret arbejde giver tørre øjne

Et stort europæisk studie har vist, at 25-35 pct. af alle kontoransatte har problemer med tørre, irriterede og sviende øjne, og Peder Wolkoff har i et nyligt studie kortlagt de risikofaktorer, som kan føre til øjen-generne i kontormiljøet. Computerarbejde, lav luftfugtighed, høje temperaturer og arbejde, hvor øjet skal fokusere, er nogle af de faktorer, der kan forårsage generne, som kan være medvirkende til at give træthed og påvirke den ansattes arbejdspræstation.

- Når du sidder ved en skærm eller læser intensivt, så blinker du markant mindre, og så sker der en udtørring af øjet. Er luften samtidig tør og temperaturen høj, vil det tørre øjet yderligere ud, siger Peder Wolkoff.

Ifølge ham er der et stort behov for forskning i, hvordan de forskellige risikofaktorer, som kan give dårligt indeklima, spiller sammen og giver forskellige symptomer. Der er nemlig ikke meget viden om fx sammenhænge, der giver slimhindeirritationer og træthed.

Usikkerhed forværrer generne

Af undersøgelsen fra A&B Analyse fremgår det, at 30 pct. af danskerne er usikre på symptomerne på dårligt indeklima. Det kommer ikke bag på Peder Wolkoff.

- Hvis du for eksempel føler dig generet af en dårlig lugt på dit kontor, og du ikke ved, hvad det skyldes, vil usikkerheden forstyrre dig og skabe en mental frygt, som kan påvirke din produktivitet. Men i det øjeblik du ved, hvad årsagen er – for eksempel tobaksrøg – så forstyrrer den dig langt mindre. Det handler altså også om at kende årsagerne. Det er dog ikke altid nemt, fordi påvirkningerne skyldes et sammenspil af mange forskellige faktorer, forklarer forskeren.

Han understreger, at vi med vores egen adfærd og en øget bevidsthed om indeklima kan gøre meget for at forebygge de generende symptomer.

 

Sådan forebygger I dårligt indeklima på arbejdspladsen

  • Åbn vinduerne og luft ud jævnligt
  • Undgå, at der er for varmt og for tørt i lokalet
  • Undgå stærkt lugtende kilder i nærheden af, hvor I arbejder
  • Oplever du øjengener, så sørg for at holde mange små pauser fra fokuseret arbejde ved fx computerskærmen.
  • Tjek også, at du sidder ergonomisk korrekt i forhold til din skærm. Hvis du skal kigge opad på skærmen, skal dit øje være endnu mere åbent og dermed mere udsat for udtørring
  • Ligger arbejdspladsen i et trafikeret område, skal udtaget til ventilation sidde højt oppe på bygningen
  • Skal der bygges nyt, bør der vælges byggematerialer med så lav afgasning som muligt. Det kan tjekkes gennem Dansk Indeklima mærkning

    Kilde: Adj. professor og seniorforsker Peder Wolkoff, NFA.

 

 

 

Af Sarah Kirkemoe Galán

Oprettet d. 6. jun 2017