Bagageportører bliver slidt ned

Arbejdet med at læsse kufferter i lufthavnen giver sygdomme i ryg, knæ og skuldre, viser ny omfattende undersøgelse. Studiet kan også bruges i andre brancher, hvor man håndterer tunge genstande, siger forsker.


Når bagageportørerne i Københavns Lufthavn læsser kufferter og anden bagage ombord på flyene, er deres kroppe på overarbejde. På en almindelig dag håndterer en portør cirka fem ton bagage med en gennemsnitsvægt på 15 kilo per styk, viser en ny undersøgelse fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Ifølge undersøgelsen øger det slidsomme job risikoen for at få en række sygdomme i ryg, knæ og skuldre fra første dag.

- Det er et hårdt job. Dels fordi de håndterer mange tons om dagen, og dels fordi de arbejder i akavede stillinger inde i lastrummene, hvor der ikke er særlig meget plads, siger Charlotte Brauer, overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Problemer trods hjælpemidler

Undersøgelsen viser også, at jo længere tid man er i faget, desto større er risikoen for at blive syg i ryg, knæ og skuldre. Bl.a. har en bagageportør med 20 års erfaring dobbelt så stor risiko for at få rygsygdomme som en bagageportør, der har været ansat i kort tid (under tre år).

Charlotte Brauer forklarer, at der er kommet fornuftige hjælpemidler i lufthavnen, som skal aflaste bagageportørerne på deres arbejde. Men det skaber bl.a. udfordringer, at hjælpemidlerne ikke bliver brugt i alle lufthavne.

- Det nytter jo ikke noget, at portørerne laster bagagen i containere for at passe på deres kroppe, hvis de i Spanien sender det retur uden container. Så skal portørerne i Kastrup alligevel ind i lastrummet og hive bagagen ud manuelt, siger hun.

Hun tilføjer, at et højt arbejdstempo også gør, at hjælpemidlerne nok ikke altid bliver brugt konsekvent. Tempoet skyldes bl.a. at virksomhederne konkurrerer på tid for at få aftaler med flyselskaberne.

- Når de får 20 minutter til at tømme alle kufferne ud af et fly, foregår alting meget hurtigt, siger hun.

Resultaterne kan bruges i andre fag

Charlotte Brauer håber, at studiet kan forbedre forholdene for portørerne og være med til at sætte fokus på, at det skader kroppen at løfte for meget – også i andre brancher.

- Man kan overføre resultaterne fra studiet til andre fag, hvor man løfter meget. Fx lagerarbejdere, havnearbejdere og andre typer arbejde, der er præget af, at man håndterer tunge ting, siger hun.

 

Om undersøgelsen:

I undersøgelsen deltog 3473 nuværende og tidligere bagageportører fra Købehavns lufthavn. De blev sammenlignet med en kontrolgruppe på 65.702 ufaglært arbejdere. Derudover har forskerne lavet en række objektive målinger for at finde ud af, hvor belastede kroppen var.

 

Undersøgelsen viser blandt andet, at jobbet som bagageportør øger risikoen for at få: lumbago (lændesmerter) og slidgigt i lænderyggen, skulderlidelser, slidgigt og menisklidelser i knæet.

 

Studiet er lavet af forskere fra Arbejds- og på Bispebjerg hospital, Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Købehavns Universitet og Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. 

 

Undersøgelsen er støttet økonomisk af Arbejdsmiljøforskningsfonden og Gigtforeningen.

 

Af Ida Marie Winge

Oprettet d. 16. feb 2016