Indeklima Indeklima
 

Indeklima

Dårligt indeklima er årsag til gener på mange arbejdspladser. Et godt indeklima er en kombination af en passende temperatur og ren, frisk luft.

Dårligt indeklima kan have mange årsager

Indeklimaet på en arbejdsplads er afhængigt af mange faktorer, som indbydes også kan påvirke hinanden. Oftest har et dårligt indeklima en eller flere af følgende årsager:

 • Temperatur og luftfugtighed
 • Træk
 • Luftkvalitet
 • Kemiske partikler i luften
 • Støv

En passende temperatur

En temperatur på 20-22 °C er passende ved let fysisk aktivitet i fx skoler, daginstitutioner og kontorer. Temperaturen ved stillesiddende arbejde og normale klima- og arbejdsforhold må ikke overstige 25 °C.

Kilde: Arbejdstilsynets vejledning om indeklima  

Et dårligt indeklima skyldes i mange tilfælde for høj temperatur eller utilstrækkelig rengøring eller begge dele, og kan i disse tilfælde ofte afhjælpes med forholdsvis enkle midler. Der skal som udgangspunkt være synligt beskidt, før rengøring bliver en faktor i et dårligt indeklima.

Dårligt indeklima kan blandt andet give tørre øjne, træthed og hovedpine.

Indeklima i en sammenhæng
Dårligt indeklima kan ikke løses isoleret, men skal ses i sammenhæng med hele arbejdsmiljøet. Hvis arbejdsmiljøet generelt er godt, kan mange tolerere et dårligt indeklima, men er der i forvejen problemer med arbejdsmiljøet opleves problemer med indeklimaet ofte som værre.

Folks oplevelse af indeklimaet kan være meget præget af, at de ikke selv har kontrol over det. Enten er det centralt styret, eller også er det noget, der skal forhandles med mange andre kollegaer, som måske har andre behov og ønsker. 

Fremtidens indeklima er individuelt
Flere forskere mener, at fremtidens løsning på indeklimaproblemer på arbejdspladser er individuelle løsninger, som man for eksempel finder i biler, hvor man kan få varme eller køling i sæderne eller i rattet. De samme løsninger er på tegnebrættet til kontorstole, tastaturer og mus, men er endnu ikke på markedet som standardprodukter.

Kilde: Arbejdsmiljø i åbne kontorer - forskningens bud på problemer og løsninger
 

Forskning
Mere forskning >

Love og regler

Flere love og regler >

Værktøjer

 • Indeklimaportalen (BAR U&F)
  Tips, information og retningslinier om, hvordan du skaber det bedste indeklima på din arbejdsplads.
 • Indeklima på kontoret (BAR Kontor)
  Branchevejledning om indeklima, der sætter fokus på en række simple tiltag, og giver gode råd om, hvad virksomheden kan gøre for at sikre et godt inde…
Flere værktøjer >
Se hvad andre gør
Flere eksempler >
 
 
Arbejdsmiljøbutikken

ArbejdsmiljøButikken er stedet, hvor du finder mere end 1400 titler om arbejdsmiljø. Her er bøger, pjecer, branchevejledninger, forsknings-rapporter med mere.

Personlig rådgivning

Videncenter for Arbejdsmiljø viser vej, men kan ikke rådgive om konkrete arbejdsmiljøproblemer.

 

Videncenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø | Telefon 39 16 53 07 | Fax 39 16 52 01 | videncenter@vfa.dk

Videncenter for Arbejdsmiljø er en del af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø CO2 Neutral