Indretning, vibrationer, støj og indeklima Fysisk arbejdsmiljø
 

Fysisk arbejdsmiljø

Fysiske arbejdsmiljø handler om nedslidning, støj, vibrationer, lys, indeklima m.m.

Din arbejdsplads skal passe til dit arbejde. Det gælder både de fysiske rammer, og hvordan de fungerer i det daglige. Dit arbejde kan ændre sig, så de fysiske rammer ikke længere er optimale. Det kan også være, at de fysiske rammer er blevet forældede.  

Her på portalen har vi samlet de forhold, der vedrøre det fysiske arbejdsmiljø under emneindgangene:


Smerter i muskler og led
Der er sjældent én bestemt årsag til, at man får ondt i muskler og led. Tungt fysisk arbejde kan give smerter i ryggen, hvis man fx løfter meget eller vrider i kroppen. Ensidigt gentaget eller stillesiddende arbejde kan give smerter i skulder, nakke og arm.

Men smerter kan også opstå i fritiden og uden en klar grund. Mange oplever, at smerter i muskler og led kommer og går gennem livet, uden at det muligt at finde ud af hvorfor.

Under emneindgangen om "Smerter i muskler og led" finder du både viden, værktøjer og eksempler fra virksomheder. Der er også en genvej til jobogkrop-kampagnen. 

Indeklima
Dårligt indeklima kan være årsag til mangfoldige gener på mange arbejdspladser. Et godt indeklima er en kombination af en passende temperatur og ren, frisk luft.

Under emneindgangen om "Indeklima" finder du beskrivelse af årsager, symptomer, forebyggelse m.m.

Indretning af kontor
En kontorarbejdsplads skal være velindrettet til dit arbejde. Men variationsmuligheder er endnu vigtigere end dyre møbler.

Under emneindgangen om "Indretning af kontor" finder du vejledninger og gode råd til valg af kontorudstyr, belysning, mus, skærm, hjemmearbejdspladser, storrumskontorer m.m.

Støj
Støj på arbejdspladsen kan være et alvorligt helbredsproblem. Støjen kan give kroniske fysiske skader, den kan også være en del af et belastende psykisk arbejdsmiljø, der giver stress.

Al slags uønsket lyd er støj og dermed et arbejdsmiljøproblem, uanset om støjen stammer fra et trykluftværkstøj eller om den kommer fra kolleger i storrumskontoret, der for eksempel taler i telefon i baggrunden.

Under emneindgangen om "Støj" kan du læse om konsekvenser af støj og finde gode råd og vejledning til, hvordan du forbygger støj på arbejdspladsen. 

Vibrationer
Vibrationer i arbejdet er mekaniske svingninger, som man udsættes for, hvis man for eksempel betjener vibrerende maskiner eller køretøjer.

Vibrationer kan føre til forandringer i fingrenes blodkar, nerveskader og muskel- og ledskader, rygproblemer og nedslidning.

Under emneindgangen om "Vibrationer" finder du oplysninger om årsager, konsekvenser og forebyggelse af vibrationer.

 

Værktøjer

Flere eksempler >
 
 
Personlig rådgivning

Videncenter for Arbejdsmiljø viser vej, men kan ikke rådgive om konkrete arbejdsmiljøproblemer.

 

Videncenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø | Telefon 39 16 53 07 | Fax 39 16 52 01 | videncenter@vfa.dk

Videncenter for Arbejdsmiljø er en del af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø CO2 Neutral