5 gode råd om unge og nyansattes arbejdsmiljø

 

Se 5 gode råd til, hvad der kan være med til at sikre unge og nyansatte en god start på jobbet. 

    Ung kvinde i supermarked. Foto Michael Sunne Esbensen
  1. Husk, at unge medarbejdere er lige så forskellige som alle andre. 'Unge' skal ikke behandles som en ensartet gruppe. De er i meget forskellige forløb i overgangen fra ungdomsliv til voksenliv og fra skole til arbejdsliv. 
  2. Fokuser på den måde, arbejdet er organiseret på og den arbejdskultur, de unge befinder sig i. Den kontekst, unge arbejder i, har stor betydning for deres sundhed og sikkerhed.
  3. Alle medarbejdere skal gennem en kvalificerende og effektiv introduktion, oplæring og løbende opfølgning – også de deltidsansatte. Selv om de unge ofte er deltidsansatte, er de stadig ansatte med behov for sikkerhed og godt arbejdsmiljø på linje med fuldtidsansatte.
  4. Undgå at uhensigtsmæssige arbejdsrutiner går i arv. Suppler sidemandsoplæring med anden form for træning ellers risikerer man, at dårlige vaner og rutiner bliver arvet.
  5. Husk at sikre en åben ('no blame') og lærende arbejdskultur omkring negative hændelser som ulykker, mobning, osv.
    Der skal være en åben dialog og konstruktivt forebyggende arbejde om arbejdsulykker, skader, nærvedulykker og det psykiske arbejdsmiljø
 
Kilde: Seniorforskere Pete Kines og Johnny Dyreborg, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning
 

Sidst opdateret d. 2. feb 2017

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere