MRSA overlever efter fyraften

Den multiresistente stafylokokbakterie svine-MRSA kan bo i næsehulen og spredes i helt op til fire dage efter, at en person er blevet eksponeret for bakterien i en svinestald. Det viser et nyt amerikansk stude.

Svinemedarbejdere, der har været udsat for svine-MRSA eller andre resistente stafylokokbakterier under deres arbejde, kan bære dem i op til fire dage, efter de har forladt stalden. Dermed øges risikoen for, at landmændene smitter andre. Det viser et nyt dansk-amerikansk studie.

Dyrlæge Jesper Larsen fra Statens Serum Institut har været medforfatter på dette arbejde.

-Tidligere havde vi en formodning om, at svine-MRSA kun overlevede i mennesker i ganske kort tid, men nu ved vi, at mennesker kan bære dem i adskillige dage udenfor stalden, siger Jesper Larsen.

Landmænd er primær risikogruppe

MRSA-bakterien hvirvles især rundt med støv og sætter sig derfor på huden, i svælget og næsehulen. Og ifølge Jesper Larsen udgør svinemedarbejderne den primære risikogruppe.

Studiet undersøger ikke, om der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid man opholder sig i stalden, og hvor lang tid man efterfølgende bærer rundt på bakterien. Men ifølge Jesper Larsen må der være en sammenhæng.

-Eftersom bakterierne hvirvles rundt med støvet, vil man få flere bakterier på kroppen, jo længere tid man opholder sig i stalden. Og derfor vil det også tage længere tid at slippe af med dem, siger han og fortsætter:

-Undersøgelsen understøtter vores formodning om, at svinemedarbejdere, der kommer i kontakt med svine-MRSA , kan overføre bakterien til andre mennesker udenfor stalden og dermed bidrage til spredningen af svine-MRSA.

Hygiejne beskytter mod svine-MRSA

Den bedste beskyttelse mod svine-MRSA er selvfølgelig at undgå, at den kommer ind i stalden. Men er den først til stede, skal man efter Jesper Larsens opfattelse først og fremmest sørge for grundig rengøring og sikre en høj personlig hygiejnestandard.

-Det handler om at vaske hænder, tage brusebad og skifte tøj, inden man forlader stalden. Det er også vigtigt, at man har en vaskemaskine i tilknytning til stalden, så man ikke bringer beskidt arbejdstøj med ind i den private bolig, siger Jesper Larsen og tilføjer, at brug af for eksempel maske og handsker formentlig ligeledes kan beskytte, men at dette ikke er tilstrækkeligt undersøgt.

 

Tiltag og fakta om svine-MRSA i Danmark

  • Svine-MRSA er modstandsdygtig overfor almindelig pencilliner mod stafylokokker.

  • Svine-MRSA giver primært hudinfektioner. Men i sjældne tilfælde og især hos personer med nedsat immunforsvar - kan den give alvorlige infektioner som for eksempel blodforgiftning. Den har resulteret i enkelte dødsfald.

  • Sundhedsstyrelsen har i november 2012 opdateret  ’Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA’, så personer, der har kontakt med svin eller som bor sammen med en svinemedarbejder, nu screenes for MRSA ved indlæggelse eller før operation. Det sker for at undgå, at svine-MRSA spredes til hospitalerne.

  • Fødevareministeriet har desuden netop lanceret en fempunktsplan, der skal inddæmme svine-MRSA til staldene. Blandt andet indføres krav om håndvask og tøjskift for personer, der er i kontakt med svinebesætninger.

 

 

 

 

Af Birgit Bruun Christensen

Oprettet d. 30. okt 2014