App advarer om farlige situationer på vaskeriet

MidtVask har fået udviklet en enkel app, som medarbejderne kan bruge til at advare hinanden om farlige situationer. Antallet af arbejdsulykker er allerede faldet dramatisk.

To mænd kigger på en appEn lille app har gjort den helt store forskel hos vaskeriet MidtVask i Aarhus. Foto: MidtVask. 

Medarbejdere deler erfaringer App’en gør det let for medarbejderne at dele erfaringer om mulige farlige arbejdssituationer med hinanden. Det har resulteret i en markant stigning i rapportering af nærved-uheld og forslag til forbedringer af arbejdsmiljøet og sikkerheden.

- Vi har hele tiden haft en mulighed for at indrapportere, hvis der var noget at påpege, men med 180 ansatte fra 31 forskellige nationer, er det ikke alle, der har lige let ved at skrive dansk. Så derfor begyndte de ansatte selv at tage billeder, når de faldt over noget, hvilket hurtigt bredte sig, og da de ansatte i forvejen jo betjener sig af sociale medier, var det nærliggende at se, om det var muligt at lave en meget simpel app, hvor man kunne dele de forskellige situationer, fortæller vaskerichef hos MidtVask Pernille Lundvang.

Instagram-lignende app App’en har fået navnet Safety First og er en instagram-lignende app til at vise uheldige arbejdssituationer, så der ikke sker uheld fremover og som øjeblikkelig kan advare kolleger om mulige farlige situationer. Det er ifølge arbejdsmiljørepræsentant Stanimir Stanev en stor forbedring.

- Tidligere havde vi tavlemøder med fokus på sikkerheden en gang om ugen, men nu er har vi det dagligt - ja online, når billeder med farlige situationer bliver delt, så det er en stor forbedring, siger han.

Stanimir Stanev er industrioperatørelev i MidtVask.

- Det udvikler sig hele tiden. I begyndelsen var det farlige situationer, men nu bruges det også til at foreslå forbedringer og til at rose hinanden, når ting er blevet løst, fortæller han.

Det er vaskerichef Pernille Lundvang helt enig i:

- Vi ved ikke, hvor det her ender. Vi kan bare konstatere, at det bliver brugt langt mere og til langt mere, end vi havde forudset, og det har i den grad sat fokus på sikkerhed og farlige situationer, men også med helt nye forslag til, hvordan tingene kan gøres bedre.

Skal holdes simpelt

På sigt tror jeg også, vi kan bruge det til generel information, men det vigtige er, at vi holder det så simpelt som muligt. Alt for mange gange har vi set, hvordan noget begynder at udvikle sig, så det bliver mere og mere kompliceret og svært at bruge. Det her værktøj skal være så simpelt som muligt at anvende, så de relevante ting kan blive påpeget og kommunikeret til dem, det berører, siger hun.

Påpegning af fejl, kan også være sårende, og det er Pernille Lundvang også opmærksom på, og er et område, der skal takles i forbindelse med implementeringen.

- Til at begynde med, var der en tendens til lidt negative kommentarer som Ryd nu op, eller Din mor arbejder her ikke, men det er vi kommet væk fra. Det vigtige er, at vi får skabt en åben kultur, hvor vi først og fremmest hjælper hinanden og peger på de rigtige og de gode løsninger. Det handler om vidensdeling og dele viden med dem, det er relevant, uddyber hun.

Store muligheder

App’en er lavet i samarbejde med Ideal Development, der også står for opsætningen af applikationen for interesserede virksomheder eller organisationer, og Pernille Lundvang mener, at der er et stort potentiale for udbredelse af applikationen.

- Et oplagt sted at bruge app’en er på byggepladser. Her har man også ofte udenlandske medarbejdere, der ikke kan dansk, og de vil have svært ved at indrapportere farlige situationer, fordi de måske ikke kan skrive dansk. Men med vores app skal de bare tage et billede og dele det med de relevante personer. App’en har været i brug i godt et halvt år og i denne periode er der kun rapporteret om 2 arbejdsulykker, mens der for den samme periode sidste år blev indrapporteret fire arbejdsulykker.  

Antallet af rapporterede nærved-ulykker er steget fra kun to om ugen til nu mellem 20 og 25. Medarbejderne må selv vælge, om de vil bruge deres egen smartphone. De har også mulighed for at få en udleveret af MidtVask.

App’en er i første omgang tilgængelig på Google Play, men Ideal Development oplyser, at den også snart vil være tilgængelig hos Apple’s AppStore.   

 

Om MidtVask

 Hopitalsvaskeri ejet af Region Midtjylland i Århus med ca. 180 medarbejdere.

 

MidtVask har udviklet en simpel app til smartphones, som understøtter arbejdsmiljøarbejdet. 

 

Appen gør det nemt at gøre opmærksom på situationer med nærved-uheld.

 

Med telefonens kamera kan man tage billeder af farlige situationer eller komme med forslag til forbedringer af arbejdsmiljøet.

 

Oprettet d. 16. dec 2015

Af Torben Rudolf Simonsen