Skræddersyet kompetenceudvikling

På Aarhus Universitet har de deres egen arbejdsmiljøuddannelse, som bliver afholdt i samarbejde med rådgivningsfirmaerne Crecea.

En intern arbejdsmiljøuddannelse betyder, at man kan tilpasse den til organisationens særlige behov. Ligesom HR, Organisationsudvikling og arbejdsmiljø og gæsteoptræder på kurset om lige netop de ting, der har betydning for Aarhus Universitet.

Derudover arrangerer HR løbende kurser eksempelvis i førstehjælp, brug af hjertestarter, og temamøder hvor bl.a. Arbejdstilsynet kommer ud og fortæller om et emne.

Mange specialiserede områder

Ved siden af de generelle kurser og temadage for den samlede arbejdsmiljøorganisation, er de enkelte arbejdsmiljøudvalg opsøgende over for den viden, de har behov for. 

- Vi er et hus med mange specialiserede fagområder, derfor er det også naturligt at vi laver nogle fælles generelle kompetenceudviklingsaktiviteter for hele huset, som så bliver suppleret af enkeltstående mere specifikke kurser. Nogle steder, for eksempel i laboratorierne kan det være nogle meget specialisede kurser de har behov for, for eksempel noget om punktudsugning fra stinkskabe, siger arbejdsmiljørepræsentant på Institut for Molekylærbiologi Og Genetik, Ulla Birk Henriksen.

Skræddersyede kurser til arbejdsmiljøorganisationen

På molekylærbiologisk institut har de god erfaring med at få udviklet deres egne kurser til arbejdsmiljøorganisationen.

- Vi har for eksempel fået tilpasset et kursus om CLP-mærkning, så det passer specielt til vores sted. På den måde får vi kurset til at fokusere på lige præcis det, der har relevans for vores arbejdsplads, og slipper for spildtid, siger Ulla Birk Henriksen.

Der er en stor gennemstrømning af personale på et universitet med nye studerende og forskere flere gange om året. Derfor har arbejdsmiljøorganisationen en særlig udfordring på en forskningsinstitution med laboratorieafdelinger, mener Ulla Birk Henriksen.

- Undervisning af vores kollegaer for eksempel i korrekt brug af værnemidler og håndtering af affald fylder meget i vores arbejdsmiljøarbejde, fortæller hun.  

Oprettet d. 15. jul 2015