Succes med ansatte på særlige vilkår

I produktionsvirksomheden Dantherm er autister og ADHD´ere velkomne. Her har 9 medarbejdere et fysisk eller psykisk handicap. Mangfoldigheden har givet fabriksarbejder Jette Jensen en større arbejdsglæde.

På Dantherm er Jette Jensen er mentor for Emil, der har ADHD.På Dantherm er Jette Jensen er mentor for Emil, der har ADHD.

Langvarig sygdom, gangbesvær og ADHD er normalt noget, der kan skræmme mange arbejdsgivere væk. Men i Skive har industrivirksomheden Dantherm succes med at ansætte fysisk og psykisk handicappede. 

Virksomheden har også gode erfaringer med at beholde medarbejdere, som er nedslidte efter mange års hårdt fysisk industriarbejde, og som ikke længere er i stand til at varetage et fuldtidsjob på almindelige vilkår. Eller medarbejdere, som fx bliver ramt af sygdom i familien, og som har brug for at gå ned i tid og komme på en af arbejdsmarkedets særlige ordninger. 

Lige nu er 9 ansat i et fleksjob, er i praktik eller har et sygt barn og er på en særlig ordning. Og så er der én, der har ADHD, og som er ansat på helt normale vilkår. 

- Det er bare ikke alle, der har medvind på cykelstien, og dem skal vi også kunne rumme, siger fabrikschef Klaus Breinholt.

Mentorer er nøglen til succes 

Dantherm har arbejdet med at være en rummelig virksomhed siden 2004. Her indgik virksomheden et samarbejde med Skive Kommune om at oprette praktikpladser til særligt udsatte.

  • Som en del af aftalen har 17 medarbejdere i Dantherm fået en todages uddannelse som mentor. De bliver også løbende inviteret til faglige arrangementer om for eksempel ADHD, stress og misbrug. Opstår der et problem, kan de få sparring. 

  • Stort set alle, der kommer ind i Dantherm på særlige vilkår, får en mentor. Det er en af lederne i fabrikshallen, der finder en mentor til den nye medarbejder, og det match er meget vigtigt. For ude i produktionslokalerne er det mentor, der først og fremmest har ansvaret for, at det går godt for den nye. Og erfaringerne viser, at det rigtige match er nøglen til succes.

Mere kollega end mentor 

Fabriksarbejder Jette Jensen har været mentor for Emil, der har ADHD. Han startede i praktik for 3½ år siden og har været fastansat på almindelige vilkår i 1½ år. Jette og Emil arbejder på samme produktionslinje sammen med syv andre. De bygger og pakker affugtere.  

Langt det meste af tiden er Jette og Emil bare gode kolleger, der deler stort og småt, og da Jette Jensen blev skilt, var Emil en stor støtte. Men indimellem hjælper hun Emil med at få arbejdslivet til at glide. Fx har hun opdaget, at det ikke duer med lange forklaringer, og at beskederne på det daglige morgenmøde sommetider går hen over hovedet på ham. Så hiver hun ham lige til side og siger tingene en gang til helt kort. 

Emil bryder sig heller ikke om at sidde på skolebænken og var i starten ikke frisk på at tage kurser. Men Jette Jensen har fået vendt gamle nederlag fra folkeskolen, hvor han endnu ikke havde fået diagnosen til et nyt gåpåmod. Og selvom det stadig ikke er Emils kop te at sidde stille i længere tid, har han nu været på flere kurser og været glad for det.

- Det er så dejligt at se, hvordan han har lært at takle sin ADHD. Når kurset starter, rejser han sig op og siger, at hvis han på et tidspunkt går lidt rundt nede bagved, så er det ikke fordi, han keder sig, men fordi han har ADHD. Det fungerer godt, siger Jette Jensen.

Muligheder frem for begrænsninger

Fabrikschef Klaus Breinholt har fået flyttet nogle grænser undervejs. I starten var han skeptisk over for at tage praktikanter med et psykisk handicap som fx ADHD eller autisme, og de første år havde han derfor kun praktikanter med fysiske skavanker. 

I dag er den skepsis manet i jorden. For Emil, Claus og de andre med et psykisk handicap er dygtige til deres arbejde og har vist sig at være en ressource, og deres handicap giver ikke problemer i hverdagen. Claus, som er autist, har fx udtænkt et system til at holde styr på de mange skruer, der er i omløb.

- Claus har haft en vedholdenhed og en systematik, jeg ikke lige finder hos andre i huset, og det har været guld værd, siger Klaus Breinholt.

Og med mange forskellige typer af opgaver i virksomheden har det ikke været svært at finde opgaver til alle.

- Det handler om at lave et godt match mellem opgaven og personen. Mulighederne er meget større, end man umiddelbart tror. Det er det vigtigste, jeg har lært, siger han.

Rummelighed gavner arbejdsmiljøet

Dantherm har ikke nogen opgørelser over, hvad det betyder for medarbejderne, at virksomheden tager et socialt ansvar. Men trivslen bliver fulgt på daglig basis i fabrikshallen. Og Emil, Claus og de andre, som har en diagnose med i bagagen, har vist sig at være en gave for arbejdsmiljøet. Det mener fabrikschef Klaus Breinholt:

- Responsen har været positiv. Hovedparten anser det for naturligt. Og så er det med til at give tryghed i ansættelsen, at vi kan rumme mangfoldighed. Det giver et godt arbejdsmiljø.
Jette Jensen er helt enig. 

- Det giver sammenhold i teamet, at vi har hjulpet Emil. Det er fedt.

Hverdagen og arbejdslivet er også blevet mere spændende. For udfordringen som mentor giver et afbræk i de daglige rutiner ved samlebåndet og en mening ud over arbejdet i sig selv. Og så det er dejligt at arbejde et sted, hvor der er plads til forskellighed, så man ikke bliver så snæversynet, synes hun.

- Jeg er blevet mere åben og forstående. Inden jeg mødte Emil, tænkte jeg, at ADHD ramte børn, der ikke var opdraget ordentligt. Man kan være så forudindtaget, og så er tingene i virkeligheden helt anderledes, end man troede.

 

Gode råd fra Dantherm

  • Uddan mentorer til at tage hånd om medarbejdere med særlige behov.
  • Sørg for at lave et godt match mellem mentor og den nye medarbejder. God kemi er det vigtigste.
  • Klæd medarbejderne godt på til at tage i mod. Vær åbne omkring, hvem der kommer ind ad døren. Aftal med den, der starter, hvad I må fortælle.
  • Læg ansvaret for den sociale indsats hos de medarbejdere og ledere, som har et hjerte for det.

 

Sidst opdateret d. 6. nov 2017

Af Annemette Grant Larsen