Social ansvarlighed giver stolte medarbejdere

 

I Holstebro-virksomheden Creativ Company er det en naturlig del af virksomhedskulturen at hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet tilbage i job. Og det er guld værd for arbejdsmiljøet.

Direktør i Creativ Company, Peter Nørgaard. Peter Nørgaard er direktør i hobbyvirksomheden Creativ Company. Virksomheden har stor succes med at ansætte medarbejdere, der har en fysisk eller psykisk sygdom. Foto: Creativ Company

Mange priser for at være en god arbejdsplads

Der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet.  Det mener direktør i hobbyvirksomheden Creativ Company, Peter Nørgaard. Her er hver syvende medarbejder ansat - eller har været ansat - på særlige vilkår. De fleste har en fysisk eller psykisk sygdom og er typisk ansat i et fleks- eller skånejob.

Hjerneskade, angst og personlighedsforstyrrelser er nogle af de handicap, medarbejderne har. Rummeligheden giver trivsel og arbejdsglæde, og Creativ Company har løbende vundet mange priser. For eksempel blev virksomheden i 2011 kåret som Europas tredje bedste arbejdsplads.

Og der er ikke noget modsætningsforhold mellem salg og indtjening og det at tage et socialt ansvar. Nærmest tværtimod, fortæller Peter Nørgaard: 

- Vi har flere kunder, der bevidst vælger os, fordi de kan lide det, vi gør.

Social ansvarlighed er en selvfølge

I Creativ Company er social ansvarlighed en naturlig del af virksomhedskulturen. Og siden 2004 har virksomheden haft en målsætning om, at mellem 10 og 15 pct. af medarbejderne kan have en nedsat arbejdsevne. 

- Mange tror, det er meget komplekst og besværligt, men i virkeligheden har det været meget enkelt. For os er det bare naturligt. Har man ressourcerne, så har man forpligtelsen, mener Peter Nørgaard. 

Ud over de mange ansatte i fleks- og skånejob gik Creativ Company i 2006 et skridt videre. Virksomheden oprettede i samarbejde med Holstebro Kommune en afdeling i virksomheden, hvor 15 med nedsat arbejdsevne er i praktik og afklaring. 

Siden virksomhedens start er ti ansatte, der startede på særlige vilkår, blevet ansat på helt almindelige betingelser. På trods af at der måske er en større risiko for, at de en gang imellem kan gå ned med flaget eller må lægge sig med smerter. Men det er ikke sket, og skulle det ske, så går det, mener Peter Nørgaard. - Vi har også andre ansatte, som vi passer ekstra på i en periode. Ansatte som måske skal skilles eller har sygdom i familien.

Hjælper lidt i ny og næ 
 

I 2011 blev Creativ Company kåret som Europas 3. bedste arbejdsplads
I 2010 fik virksomheden en pris for at være den arbejdsplads i Europa, hvor medarbejderne er mest stolte af at arbejde
Siden 2006 har Creativ Company ligget i toppen på listen over Danmarks bedste arbejdspladser

Lene Skræddergaard er lagermedarbejder, og hun arbejder tæt sammen med flere kolleger, som har fysiske eller psykiske udfordringer. Én har en dårlig skulder, en anden har haft stress, en tredje har en tarmsygdom, og en fjerde er i fleksjob, uden Lene lige ved hvorfor. Men det er ikke noget, hun tænker over i hverdagen.

- Den eneste forskel er, at de går tidligere hjem. Ellers indgår de på samme måde som os andre, siger hun. 

En sjælden gang træder Lene Skræddergaard til med en hjælpende hånd, for eksempel hvis kollegaen med den dårlige skulder har ondt og har brug for en pause. Men hun ser det ikke som et problem:

- Vi er ikke bundet til en bestemt funktion, så vi kan nemt tage over for hinanden. Det gør vi også, når vi holder pause. Det er et spørgsmål om vane.

Og når det sker, kan hun gøre det med god samvittighed. For firmaet har lagt en tydelig kurs, synes hun, hvor det er helt okay at bruge ekstra tid på en kollega en dag, hvis det er det, der skal til for at få tingene til at glide.

Men rummeligheden har også grænser. Eksempelvis var Creativ Company nødt til at skille sig af med en ellers god og dygtig medarbejder, der havde været i virksomheden i mange år, da gamle krigstraumer brød ud i lys lue. Medarbejderen blev voldelig og skabte utryghed på arbejdspladsen.  

Helst ikke for meget information

Lene Skræddergaard føler sig godt rustet til at arbejde i en virksomhed, hvor den senest ansatte har ADHD, og mange har kroniske sygdomme. Skal hun arbejde tæt sammen med en ny medarbejder med særlige behov, får hun sommetider lidt information om den nye af sin chef. Men det er ikke meget, med mindre den, der skal starte, ønsker noget andet. Og det er hun glad for:- Jeg behøver ikke at vide så meget, og jeg plejer bare selv at pejle mig ind. Og jeg skal jo bare være en helt almindelig god kollega. Er der noget, der skal tages ekstra hånd om, må det være min chefs opgave.

Regnskaber viser stor trivsel

Opskriften på succes handler om opbakning i hele virksomheden. Men det er først og fremmest virksomhedens ejere, der skal gå forrest: 

- Ejerkredsen skal virkelig mene, at det er rigtigt at tage et socialt ansvar, og den holdning skal være stærkt forankret i hele ledergruppen. Men i bund og grund er det medarbejderne, der skal leve med det, så de skal selvfølgelig også kunne se det rigtige i det, siger Peter Nørgaard.

Og det kan de. Medarbejderne trives og bakker op om arbejdet med mangfoldighed. Det viser de regnskaber for trivsel og socialt ansvar, som Creativ Company laver. 

Regnskaberne bygger på medarbejdernes vurderinger og bliver lavet ved, at hver medarbejder anonymt giver karakterer til en række udsagn alt efter hvor enig eller uenig, medarbejderen er i udsagnet. Karakterskalaen er den almindelige 7-trinsskala, hvor 12 er den bedste karakter og 10 den næstbedste. 

Regnskaberne viser, at:  
  • ’Vi har optimale rammer for et godt psykisk, fysisk og socialt arbejdsmiljø’ scorer 10,2
  • ’Det er positivt for arbejdspladsen, at vi er forskellige og arbejder med mangfoldighed’ scorer 11,2
  • ’Vi er gode til at tage hånd om hinanden i afdelingerne’ scorer 10,7
  • ’Hvis jeg bliver syg, vil Creativ Company gøre, hvad der er muligt for at hjælpe mig tilbage på arbejde’ scorer 11,1

Mere end et arbejde

Som direktør oplever Peter Nørgaard en form for lykkefølelse ved at gøre en forskel hver eneste dag. For han ser mennesker med ondt i livet komme videre og igen få kontakt med arbejdsmarkedet. Og det giver en ekstra glæde ved arbejdet. 

- I Danmark er vi ekstremt ekskluderende. Mennesker, som troede, de skulle på førtidspension, blomstrer op her hos os. At få nogen til at vokse er det mest fantastiske, man kan opleve som leder, siger han.

 

 

Gode råde fra Creativ Company

Det er ikke svært at skabe en rummelig arbejdsplads. Det handler om menneskesyn. Bare gå i gang. Tro ikke på vandrehistorier om, at det er besværligt.

Se flere gode eksempler på inklusion

 

Sidst opdateret d. 6. nov 2017

Af Annemette Grant Larsen