Fakta vil ansætte autister

Et ny uddannelse med jobgaranti hjælper unge autister i arbejde i en af dagligvarevirksomheden COOP's butikker. Nick Bojer arbejder i Fakta i Helsingør og er en af de unge, som er uddannet til arbejdet i butikskæden.

Nick Bojer arbejder i Fakta i HelsingørNick Bojer er autist og har fundet sin rette hylde som medarbejder i fakta. Foto: Annemette Grant Larsen

Frosne rejer og blåbærtærter bliver stille og roligt taget fra pallen og lagt på plads i frysedisken. Nick Bojer er godt i gang med dagens arbejde i Fakta i Helsingør. Han er 25 år og arbejder 22 timer om ugen med at fylde varer op og holde orden på hylderne. 

Nick er autist og har ADHD og har siden januar været fastansat i et fleksjob. Han er én ud af tre unge, som er færdiguddannet til arbejdet i Fakta gennem projektet 'Klar til Start'. Det er et særligt uddannelsesforløb for unge med autisme. 

Garanti for job

'Klar til Start' er startet i et samarbejde mellem Fakta-butikskæden, Landsforeningen Autisme og Unges Uddannelsescenter i Værløse, som er et højt specialiseret uddannelsestilbud til unge med autisme. Sammen har de udviklet et forløb, så det passer til det, unge med autisme kan, og det, Fakta har brug for. 

Alle, der afslutter uddannelsen, er garanteret et job i en af COOP's butikker. Der kan både være tale om et job på almindelige vilkår, et fleksjob eller et job med løntilskud. 10 unge er i øjeblikket i gang med uddannelsen. Og nu bliver 'Klar til Start' landsdækkende gennem et samarbejde med autismecentre over hele landet. 

Stor gevinst for Fakta

Salgsdirektør og tidligere HR-chef i Fakta, Jens Romundstad, har været med til at starte 'Klar til Start' op. Han ser de nye medarbejdere som en stor gevinst for butikskæden.

- Vi står over for en konstant udfordring med at finde medarbejderne, der vedvarende føler sig motiveret af de rutiner, vi har. Med 'Klar til Start' får vi medarbejdere, der er specialister i orden, og som fungerer godt med rutineprægede og standardiserede opgaver, siger han.

Forløbet er skræddersyet til den enkelte og har taget mellem 9 måneder og 1½ år for de unge, der indtil videre har gennemført 'Klar til Start'. Uddannelsen er en kombination af undervisning på det autismecenter, den unge er tilknyttet, og praktisk oplæring i en Fakta-butik.

Grundig oplæring i butikken

Med i butikken er en projektmedarbejder fra Unges Uddannelse med specialpædagogisk viden om autisme. Projektmedarbejderen lærer selv Fakta-rutinerne og lærer dem videre til den unge. Og sammen med butikschefen afklarer hun, hvilke arbejdsfunktioner den unge kan varetage, og hvordan arbejdstempoet er. Og hvor mange timer, den unge er i stand til at arbejde, samt hvor meget støtte, der vil være brug for i det daglige.  

Nick Bojer er godt tilfreds med afklaringsforløbet og jobbet:

- Det er dejligt at have noget at lave og være sammen med de flinke mennesker, der arbejder i butikken. Og det bedste er, at jeg har en arbejdstid og nogle opgaver, jeg kan klare, siger han.

Loyal, serviceminded og stabil

Butikschef i Fakta i Helsingør, Dennis Pihl Hedegaard Jensen, er glad for at have Nick i butikken.

- Nick er meget loyal og serviceminded, og han går meget op i sit arbejde. Han møder altid op, og han er rigtig god til at holde orden på hylderne. Og bliver han spurgt, hvor en vare er, går han gerne hele vejen hen til hylden, siger han.

Og den grundighed, Nick har, er også en fordel i andre situationer.

- Skal en ny medarbejder læres op i håndscanneren, er Nick rigtig god til det. Han glemmer ikke at fortælle noget, siger butikschefen. 

Som en del af forløbet har han fået sparring af projektmedarbejderen fra Unges Uddannelse, så han har lært at tolke de signaler, der er på, at Nick fx har brug for en pause. En sparring som butikschefen ser som afgørende for, at det er gået godt.

Betaler løn for hver femte time 

Især i starten brugte Dennis Pihl Hedegaard Jensen en del tid på at lære Nick at kende, og Nick tager stadig ekstra tid i det daglige. De ekstra timer, butikschefen bruger, bliver han kompenseret for i form af mentortimer, som Nicks hjemkommune betaler.  

- Jeg hjælper Nick med at strukturere arbejdsdagen og minder ham fx om, at han skal til pause og lidt senere om, at nu er pausen slut, fortæller Dennis Pihl Hedegaard Jensen.

Og økonomien hænger fint sammen.

- Det er ikke noget med, vi gør nogen en tjeneste. Nick er en god stabil medarbejder og ingen udgift for mig. Jeg betaler kun for det arbejde, han laver, siger butikschefen. 
   
Og faktisk betaler Fakta kun løn for hver femte time, Nick er i butikken. For afklaringsforløbet har vist, at Nick har brug for flere og længere pauser, end medarbejderne normalt har, og at han er længere tid om opgaverne. Nicks hjemkommune betaler resten af timerne efter reglerne for fleksjob.

Vil gerne ansætte flere

Klar til Start'-uddannelsen bliver betalt af den kommune, den unge bor i, og koster mellem 14.000 og 16.900 kroner om måneden. Og det er måske grunden til, at det har været svært at få jobcentrene til at visitere unge til uddannelsen, vurderer salgsdirektør i Fakta, Jens Romundstad. Men står det til ham, skal mange flere i gang:

- Jobcentrene skal tænke anderledes og mere langsigtet. Vi står med en gennemprøvet model i en butikskæde med 450 Fakta-butikker, der er klar til at tage i mod. Hvad venter vi på? siger han. 

Jens Romundstad vurderer, at Fakta vil kunne ansætte et par hundrede unge fra 'Klar til Start'.

 

Sidst opdateret d. 6. nov 2017

Af Annemette Grant Larsen