Social støtte til håndtering af vold

Kolleger og ledelse kan have stor betydning, når en medarbejder har været udsat for vold på arbejdspladsen.

Medarbejdere, der er udsat for vold på arbejdspladsen, kan opleve alvorlige konsekvenser. Men social støtte fra leder og kolleger kan være med til at forebygge de negative konsekvenser. 

Forskningen tyder på, at social støtte – altså muligheden for at tale overfaldet igennem med en leder eller en kollega – kan reducere effekten af de symptomer, der kan opstå efter en voldelig hændelse på arbejdspladsen. 

Undersøgelser om håndtering af vold 

 • En canadisk undersøgelse viste, at når kolleger og ledere gav social støtte til en kollega, der havde været udsat for vold, så blev de negative konsekvenser i forhold til psykiske symptomer, fysiske symptomer og engagement i arbejdet reduceret. (Schat og Kelloway, 2003).
 •  En engelsk undersøgelse blandt bartendere viste, at social støtte fra kolleger og ledelse reducerede risikoen for et faldende engagement i arbejdet. Samtidig reducerede den sociale støtte frygten for et nyt overfald (Leather et al, 1998). 

Kilde: Videngrundlag om vold og trusler om vold på arbejdspladsen. Videncenter for Arbejdsmiljø, 2012

Læs mere om hvad arbejdspladsen kan gøre for at håndtere voldelige hændelser

 

Sidst opdateret d. 12. jan 2016

Værktøjer

Se alle

God praksis

 • Venlig indretning dæmper gemytterne

  Gamle stolerækker og lysstofrørene i venteområdet er skiftet ud med små sidde-nicher, blødt lys og sågar en elektrisk pejs. En ny indretning af Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital er en del af et projekt, som er med til at minimere risikoen for trusler og vold.

  Læs mere
 • Buschauffører lærer at trække vejret dybt

  Chaufførerne på nogle af Arrivas busruter har lært at afværge konflikter med passagerer og medtrafikanter ved hjælp af den japanske kampsport ’Aikido’.

  Læs mere
 • Hver dag planlægges til mindste detalje

  Detaljerne tæller i botilbuddet Lyngdal, når personalet håndterer de 15 beboere. En ny pædagogisk tilgang og skræddersyede handleplaner for hver enkelt af de psykisk udviklingshæmmede beboere har fået antallet af voldsregistreringer til at rasle ned, og sygefraværet er halveret.

  Læs mere
Læs mere