Helbredsmæssige konsekvenser

Forandringer kan medføre alvorlige helbredsmæssige konsekvenser hos de ansatte. 

Forandringer i virksomheder kan have store negative konsekvenser for medarbejdernes trivsel og helbred. Som udgangspunkt gælder det, at jo større forandringen er, og jo mere den griber ind i medarbejdernes arbejdsliv, jo større vil konsekvenserne være. 

I mange tilfælde har forandringer en negativ effekt på medarbejdernes velbefindende. Det viser resultaterne fra det internationale projekt Psychological Health and Wellbeing in Restructuring: Key Effects and Mechanisms (PSYRES) 

Også positive konsekvenser

Forandringer kan også have positive konsekvenser for medarbejdernes trivsel og helbred. I de tilfælde, hvor medarbejderne har et positivt syn på forandringen, oplever de højere engagement og jobtilfredshed, mens de i mindre grad har intentioner om at skifte job. 

Læs mere om reaktioner på forandringer 

Studier af forandringer og helbred

Flere videnskabelige studier har fundet en sammenhæng mellem forandringer og en forværring af medarbejdernes trivsel og helbred: 

 • forhøjet dødelighed 
 • generelle helbredsproblemer og depression 
 • muskelsmerter 
 • øget risiko for psykiatrisk lidelse 

 

Kilder til denne side:

Wiezer et al. 2011 
Oreg et al., 2011 
Kivimäki et al., 2000 
Kivimäki et al., 2001 
Kivimäki et al., 2003  
Browning et al., 2012 
Vahtera et al., 2004 
Väänänen et al., 2011 
Grunberg et al., 2008

Se den fulde kildebeskrivelse i litteraturlisten på siden om videngrundlaget

Oprettet d. 5. jan 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

 • En ny måde at arbejde på

  Åben kommunikation fra ledelsen og større indflydelse på opgaverne har gjort en omfattende forandring nemmere for de 200 medarbejdere på Coloplast i Thisted.

  Læs mere
 • Indflydelse gav ro i maven

  Medarbejderne i Voksenhandicap i Aarhus Kommune har sammen med ledelsen både udarbejdet og forkastet en ny organisationsplan. De er med ved bordet, hver gang beslutninger om organisering af arbejdet skal træffes.

  Læs mere
 • Plads til at tale om det

  Medarbejderne i Brønderslev Distributionscenter har for første gang nogensinde oplevet fyringsrunder. God kommunikation fra ledelsen og blandt medarbejderne har hjulpet de ansatte igennem hele tre af slagsen.

  Læs mere
Læs mere