God kommunikation

I forbindelse med en forandringsproces kan god kommunikation være medvirkende til at reducere usikkerhed, overbevise medarbejderne om, at deres synspunkter og interesser bliver taget i betragtning og skabe en følelse af ejerskab.

Flere forskere har peget på vigtigheden af at skabe kommunikation, der involverer individer på alle organisationsniveauer og sikrer, at medarbejderne forstår: Hvad der sker, hvorfor, og hvad de kan gøre, fx gennem at skabe mulighed for diskussion og deltagelse.

Kommunikation fra ledelsen er vigtig for det psykosociale arbejdsmiljø på alle niveauer i virksomheden. Den bør målrettes, så den når ud til den enkelte medarbejder, grupper af medarbejdere, mellemledere, medarbejderrepræsentanter og hele virksomheden. 

I kommunikationen bør ledelsen ikke blot give den nødvendige information, men gøre det muligt for de forskellige målgrupper at komme i dialog med ledelsen. Derved åbner ledelsen for, at medarbejderne kan få afklaret forskellige spørgsmål eller komme med forslag og derved få mulighed for at påvirke processen. Kommunikationen bør med andre ord gå begge veje. 

Hvad er vigtigt for at skabe gode forandringer? Se hvad forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Johan Simonsen Abildgaard, siger. 

Videoen er et uddrag af en længere video. Se videoen i fuld længde

Alle niveauer i organisationen kan bidrage til den gode kommunikation. 

Læs mere om hvordan mellemlederen kan skabe god kommunikation i en forandringsproces 

Læs mere om hvordan virksomheden kan sikre god kommunikation på organisationsniveau 

Læs mere om hvordan de enkelte grupper og afdelinger på arbejdspladsen kan skabe god kommunikation

Læs mere om hvordan den enkelte medarbejder kan bidrage til en god kommunikation Læs mere om de faktorer, der er vigtige når I arbejder med forandringsprocesser:

 

Kilder til denne side :

Kilder til denne side
Kieselbach et al., 2009
Pahkin et al., 2011
Kavanagh et al, 2006
Pahkin et al., 2012

Se den fulde kildebeskrivelse i litteraturlisten på siden om videngrundlaget
 

Oprettet d. 6. jan 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

 • En ny måde at arbejde på

  Åben kommunikation fra ledelsen og større indflydelse på opgaverne har gjort en omfattende forandring nemmere for de 200 medarbejdere på Coloplast i Thisted.

  Læs mere
 • Indflydelse gav ro i maven

  Medarbejderne i Voksenhandicap i Aarhus Kommune har sammen med ledelsen både udarbejdet og forkastet en ny organisationsplan. De er med ved bordet, hver gang beslutninger om organisering af arbejdet skal træffes.

  Læs mere
 • Plads til at tale om det

  Medarbejderne i Brønderslev Distributionscenter har for første gang nogensinde oplevet fyringsrunder. God kommunikation fra ledelsen og blandt medarbejderne har hjulpet de ansatte igennem hele tre af slagsen.

  Læs mere
Læs mere