Den gode forandringsproces

Det er vigtigt, at forandringsprocesser ledes på en måde, der tager hensyn til medarbejdernes trivsel. 

Det er en god ide at være på forkant, når I skal i gang med en større forandringsproces i virksomheden. Og ved at tage højde for det psykosociale arbejdsmiljø før, under og efter forandringerne kan I gøre meget for at begrænse negative effekter på medarbejdernes trivsel. 

Tre vigtige faktorer

Kommunikation, involvering og støtte er tre faktorer som er særligt vigtige for at skabe en god forandringsproces. I artiklerne herunder kan du læse mere om de tre faktorer: 

God kommunikation

Involvering af medarbejderne

Støtte og kompetenceudvikling

Også andre faktorer er vigtige, når I arbejder med forandringsprocesser i virksomheden. Dem kan du læse mere om i artiklerne herunder: 

Mellemlederens rolle 

Hold øje med processen 


Web-tv: Sådan skaber I en god forandringsproces. Se interview med professor i arbejds- og organisationspsykologi, Karina Nielsen.


Web-tv: Hvorfor bør virksomheder have fokus på forandringer? Se interview med Karina Nielsen, Professor i arbejds- og organisationspsykologi.   

 

 

Mindre virksomheder 

I små og mellemstore virksomheder (SMV) spiller ejeren/lederen en afgørende rolle for arbejdsmiljøet.

SMV’er har ofte ikke de samme muligheder som større virksomheder, når de skal gennemføre forandringsprocesser. Fx har de typisk ikke en intern HR-afdeling til at bistå med strategisk planlægning, viden om forandringer og arbejdsmiljø mv. Derfor er det vigtigt, at ejeren/lederen gør en indsats for at skabe gode forandringer i samarbejde med medarbejderne

Kilde: Hasle et al., 2006.

Se den fulde kildebeskrivelse i litteraturlisten på siden om videngrundlaget  

Der er udarbejdet en række værktøjer til forandringsprocesser, som kan bruges af både større og mindre virksomheder.

Se værktøjerne her

Oprettet d. 6. jan 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

 • En ny måde at arbejde på

  Åben kommunikation fra ledelsen og større indflydelse på opgaverne har gjort en omfattende forandring nemmere for de 200 medarbejdere på Coloplast i Thisted.

  Læs mere
 • Indflydelse gav ro i maven

  Medarbejderne i Voksenhandicap i Aarhus Kommune har sammen med ledelsen både udarbejdet og forkastet en ny organisationsplan. De er med ved bordet, hver gang beslutninger om organisering af arbejdet skal træffes.

  Læs mere
 • Plads til at tale om det

  Medarbejderne i Brønderslev Distributionscenter har for første gang nogensinde oplevet fyringsrunder. God kommunikation fra ledelsen og blandt medarbejderne har hjulpet de ansatte igennem hele tre af slagsen.

  Læs mere
Læs mere