Smerter i ryggen

Når vi taler om ondt i ryggen, mener vi som regel smerter i den nederste del af ryggen og lænden. Men smerterne kan også mærkes midt på ryggen eller i nakken, som er den øverste del af ryggen.

De fleste mærker smerter i lænden

Når vi taler om ondt i ryggen, mener vi som regel smerter i den nederste del af ryggen og lænden. Måske trækker smerten ned i det ene eller begge ben. Smerten kan være skarp eller sviende og medføre stivhed i lænden. Smerten kan også mærkes midt på ryggen, men det er sjældnere. Mange har ondt i nakken, som er den øverste del af ryggen.

Rygsmerter kan mærkes i nakken, midtryggen og lænden
Rygsmerter kan mærkes i nakken, midtryggen og lænden. Copyright VFA

Midlertidigt ude af funktion

De fleste smerter i ryggen kommer fra de muskler, led og sener, som du bruger for at bevæge dig. Når du får ondt skyldes det, at din ryg ikke bevæger sig eller arbejder som den skal. Du kan betragte din ryg som midlertidigt ude af funktion. Det gælder derfor om, at du hurtigst muligt får bragt den i orden igen. 

En tilfældig bevægelse

Smerter i ryggen kan komme pludseligt efter en tilfældig bevægelse: Man bøjer sig ned for at løfte noget fra gulvet, vrider eller strækker ryggen for at nå noget på en hylde. Men smerterne kan også komme uden nogen umiddelbar grund. Og det gør mere ondt, når man prøver at bevæge sig.

Det er naturligt at blive bange

Når det gør rigtig ondt, bliver man bange for, at det skal blive værre og for, at det aldrig holder op, at man aldrig mere kan bevæge sig, som man kunne få øjeblikke før. Det er en helt naturlig reaktion. Men de fleste smerter i ryggen er ikke farlige og forsvinder efter kort tid. Og der er størst chance for, at de forsvinder hurtigt, hvis du gør så meget som muligt, som du plejer. 

 

Smerter kan forsvinde og komme igen

  • De fleste smerter i ryggen skyldes ikke en alvorlig sygdom eller en alvorlig skade.

  • De fleste smerter i ryggen skyldes en midlertidig tilstand, som ikke giver varig skade.

  • Pludselig opstået smerte i ryggen forsvinder som regel efter få dage eller få uger.

  • Forsvinder smerten ikke helt, så aftager den, og er efterhånden ikke værre, end at du kan bevæge dig og gøre stort set det samme, som du kunne, før du fik ondt.

  • Jo hurtigere du vender tilbage til dine sædvanlige aktiviteter, des hurtigere får du det bedre.

  • Smerten kan komme igen, men er ikke alvorligere af den grund, og i mellemtiden kan du fungere helt, som du plejer.

Få mere viden om ryggen: 

 

Sidst opdateret d. 27. okt 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere