Smerter i nakke og skuldre

Det kan være svært at adskille smerter i nakke og skulder, fordi det som regel er den store muskel, som går fra underkanten af kraniet til det øverste af ryggen, der giver smerter, som også stråler ud i skulderen. 

Computerarbejde

Rigtig mange får smerter i nakke og skulder på grund af arbejde, som kræver, at man sidder stille med hovedet foroverbøjet og øjnene rettet mod en skærm. Smerterne opstår, fordi man sidder i en fastlåst stilling. Nakken er fastlåst, for at man hele tiden kan holde øje med skærmbilledet.

Fastlåst nakke

Den fastlåste stilling påvirker de nederste halshvirvler og musklerne i hals og skulder. Smerterne kan mærkes fra området fra undersiden af kraniet til den øverste del af skulderpartiet. Nakken føles stiv, og musklerne i nakken er spændte og ømme. Smerten kan stråle ned mellem skulderbladene. Den kan også stråle ud i skulder, arme og hånd, og måske op i baghovedet.

Smerterne kan ledsages af en træthedsfornemmelse i skuldre og arme og nogle gange en sovende eller snurrende fornemmelse i armene.

Trapeziusmusklen

Det kan være svært at adskille smerter i nakke og skulder, fordi det som regel den store muskel, som går fra underkanten af kraniet til det øverste af ryggen, der giver smerter, som også stråler ud i skulderen. Den store muskel kaldes trapeziusmusklen, og de fleste, som sidder meget foran en computer, kan mærke, at den er øm ved lægge hånden på skulderen og presse lidt til. Musklen bliver øm, fordi man er tilbøjelig til at sidde med løftede skuldre og spænde.

(Indsæt figur)

Trapeziusmusklen ses her markeret med rødt på vores figur. Musklen har fået sit navn, fordi den består af to muskler som til sammen danner en trapezformet muskelplade. Den enkelte muskel er flad, tynd og trekantet. Musklen løfter skulderen og drejer skulderbladet, og når man får smerter i skulderledet kan det skyldes, at man ikke bruger den nederste del af musklen nok.

Fastlåst skulder

Computerarbejde kan give problemer med skulder og arm, fordi arbejdet kræver, at man gentager mange små bevægelser og samtidig sidder med fastlåst skulder og nakke. 

Nakkemusklerne stabiliserer både hoved og skulderblade, så man kan udføre de små fine bevægelser, der er nødvendige for at ramme de rigtige taster, bevæge musen præcist og følge, hvad der sker på skærmen.

De samme fibre arbejder

Smerter i arm og skulder kan opstå, fordi det er de samme få muskelfibre i underarmens og skulderens muskler, som hele tiden er på arbejde. Selv om computerarbejde ikke er tungt arbejde, så er det ofte en langvarig og hård belastning for de fibre, der udfører arbejdet. De små fibre kaldes askepotfibre af samme grund. 

 

Askepotfibre

Askepotfibre er den populære betegnelse for de fibre i en muskel, som ”står tidligt op, går sent i seng og slider hele dagen”. Betegnelsen dækker over, at de mange fibre, som en muskel består af, altid aktiveres i en bestemt rækkefølge. Det betyder, at selv om musklen er lavt belastet, så er de fibre der skal arbejde, højt belastet. Hvis fibrene ikke får pauser i løbet af en arbejdsdag, kan de blive overbelastede og ødelagte.

Træning med elastik mindsker smerter

Flere nye undersøgelser har vist, at personer, der arbejder stillesiddende foran en computer, oplever, at styrketræning med håndvægte eller elastik kan mindske smerter i nakke, skulder og arm. Måske endda forebygge, at smerterne opstår. 

Prøv træning med elastik

Andre former for arbejde

Smerter i nakke, skulder og arm kan have sammenhæng med andre typer af arbejde end det stillesidden, fx arbejde der kræver løftede arme, og arbejde som kræver mange gentagne armbevægelser med stor kraft, fx rengøring eller industriarbejde.

Hold i nakken

Smerter i nakken behøver ikke at have med arbejde at gøre. De kan opstå pludseligt og uden nogen åbenlys grund. Smerterne kan være stærke, og man føler sig stiv i nakken og taler om at have hold i nakken. 

Hovedet kan låse sig fast til en af siderne. Det er ubehageligt og kan gøre meget ondt.

Betegnelsen hold i nakken dækker over smerter, hvor årsagen er uklar, eller der kan være flere årsager.

Sjældne årsager

Smerter i nakke, skulder eller arm går som regel væk efter få dage. Det er sjældent, smerterne skyldes en alvorlig sygdom. 

Smerter i nakken kan dog have sammenhæng med:

 • Diskusprolaps
 • Knogleskørhed
 • Skæv ryg
 • En arbejds- eller trafikulykke

Smerter i skuldermusklerne kan også opstå som følge af:

 • blodprop i hjertet (venstre skulder)
 • galdestensanfald (højre skulder)
 • kræft, diabetes, infektioner og stofskiftesygdomme 
 

Gå til lægen, hvis du har smerter i nakke, skulder eller arm og

 • føler dig utilpas
 • har feber eller besvær med at synke
 • har kramper eller synsforstyrrelser
 • har nedsat kraft i en eller begge arme
 • hvis smerterne ændrer eller flytter sig
 • hvis du har haft smerter i mere end tre måneder

Få mere viden om smerter i nakke og skuldre:

Nakken er en del af ryggen

Skuldrene er kroppens mest bevægelige led

Overarmens knogle er længst og stærkest

 

Sidst opdateret d. 2. nov 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere