Tastatur eller mus?

Der har været en tendens til at give brugen af computermus hele skylden for, at man får ondt i nakke og skuldre, når man arbejder meget med computer. Så enkelt er det imidlertid ikke. 

Ikke kun musens skyld

Forskningsresultater tyder på, at det er den ensidige brug af bestemte redskaber - typisk enten computermus eller tastatur – der giver problemer. Det gælder fx ved meget musekrævende arbejdsopgaver som grafisk tegning, og det gælder ved forskellige former for indtastning, hvor tastaturet bruges meget intensivt.

Tastatur og mus belaster forskelligt

Det er ofte musklerne på skulderen og på underarmens overside, der rammes af besvær. Og for netop disse muskelgrupper gør det ingen forskel, om man bruger computermus eller tastatur til en almindelig opgave. Derimod er der større aktivitet i nakkens muskler og i musklerne på underarmens underside, når man bruger mus i forhold til, når man bruger tastatur. 

Nakken er mere fastlåst ved brug af mus

Det er formentlig de store krav til koordination af hånd og øje, når man bruger computermus, der forklarer, at aktiviteten i nakkemusklerne stiger. Koordinationen kræver nemlig, at man fikserer øjnene på skærmen, og det gør man ved at låse nakken mere fast. Brug af tastatur indebærer ikke samme koordination af hånd og øje og kan automatiseres meget. Derfor kræver det ikke nær så høj muskelaktivitet at bruge tastaturet.

Musens placering gør en forskel

Den måde, man anvender musen på, kan have betydning for, om man får gener. Hvis man har en tendens til at føre musen langt ud til siden, når man arbejder ved computeren, kan det aflaste armen at tage musen længere ind foran kroppen. 

Er det belastende for musklerne at dobbeltklikke?

Ja. Ved dobbeltklik er musklernes aktivitet helt speciel med mange nerveimpulser i den underarmsmuskel, der løfter pegefingeren. Det spidsbelaster muskelfibrene og risikerer at føre til overbelastning. Samtidig er der en aktivitet i skuldermusklen, som stiger og falder i takt med de hurtige og præcise fingerbevægelser, der udfører dobbeltklikkene.

Det belaster at holde fingrene parate

Der er ikke kun, når vi klikker på musen eller trykker på tasterne, at der er aktivitet i musklerne. Faktisk belaster det også musklerne, når man sidder med hånden løftet over tasterne eller musen og holder fingrene parate til at klikke eller taste. Det er derfor, vi bliver trætte eller får ondt i musklerne på oversiden af underarmen – dem der bøjer hånden opad – når vi laver computerarbejde. 

Når man holder fingrene klar til at taste elle klikke, er der desuden muskelaktivitet i en stabiliserende skuldermuskel – også selvom man har albuestøtte.

 

Sidst opdateret d. 14. mar 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere