Vær aktiv og forebyg sygefravær

Holder man sig fysisk aktiv, selvom man har ondt i muskler og led, kan det i mange tilfælde forhindre, at smerter og besvær udvikler sig til nedsat funktionsevne og sygefravær.

Sygefravær kan forebygges

Et omfattende europæisk forsknings-samarbejde, ’Backpain Europe’, konkluderer, at det er så almindeligt at have ondt i ryggen, at man nok ikke kan forebygge, at vi ind i mellem har rygsmerter. Til gengæld kan man, ifølge forskningen, forebygge, at ondt i ryggen udvikler sig til nedsat funktionsevne og sygefravær.

Man ved nemlig, at det hjælper på smerterne og forebygger sygefravær, hvis man holder sig i gang, når man har ondt i muskler og led. Både antallet og længden af de perioder, man har smerter, bliver mindre, hvis man er fysisk aktiv.

Aktiv behandling frem for passiv

Jo mere passivt smerter behandles - fx med for meget hvile, massage eller laserstråler - jo værre. Personer med ondt i ryggen skal opfordres til at holde sig i gang og leve deres liv, så godt de nu kan med de smerter, de har. Det siger professor Johan Hviid Andersen.

Vigtigt at holde sig i gang trods smerter

Det vigtigste råd er derfor, at man opretholder sine daglige aktiviteter og fortsætter med at arbejde i størst muligt omfang, når man har ondt i muskler og led. For at det kan lade sig gøre, må man i nogle tilfælde ændre på arbejdspladsens indretning og arbejdets tilrettelægges. Det fremgår af ’Hvidbog om sygefravær og tilbagevenden til arbejde ved muskel- og skeletbesvær’, som er en gennemgang af den eksisterende viden om sammenhængen mellem sygefravær og ondt i muskler og led.

 

Langvarigt sygefravær bør undgås

Normalt kan man godt gå på arbejde, selv om man har ondt i muskler og led. Det kan faktisk gøre større skade at lade være. Man forværrer ikke sine rygproblemer ved at forblive aktiv, og inaktivitet vil ofte kun forværre smerterne ved at muskler og led relativt hurtigt svækkes. 

Desuden ved man i dag, at jo længere tid, man går sygemeldt, jo sværere er det at komme tilbage til arbejdet. 

Fornuftigt at vende gradvist tilbage til jobbet

Er man sygemeldt på grund af smerter i muskler og led, kan det godt være, at man skal holde sig i ro i nogle dage, men derefter skal man hurtigt i gang med sine daglige aktiviteter og tidligt, eventuelt gradvist vende tilbage til arbejdspladsen. Det er anbefalingen fra ekspertgruppen bag ’Hvidbog om sygefravær og tilbagevenden til arbejde ved muskel- og skeletbesvær’.

Det kan betyde, at man i en periode fritages fra de opgaver, der belaster ryggen allermest. Det gælder fx sosu-assistent, der flytter patienter og dermed kan have nogle tunge og skæve belastninger. Men man skal stadig gøre sit arbejde i det omfang, man kan, for det er faktisk en del af behandlingen mod smerterne.

De daglige aktiviteter gavner muskler og led

Selvom man har ondt, kan man godt være fysisk aktiv uden at belaste muskler og led alt for meget. Fx ved at gå, cykle, svømme og gennem de fleste dagligdags aktiviteter. Det vigtige er, at man ikke bliver bange for at bevæge sig, men får bevæget muskler og led, så de ikke bliver stive og svage og dermed fastholder eller forværrer smerterne.

Find den type aktivitet som passer til dig

Det er ikke muligt at sige, at en type fysisk aktivitet er bedre end andre, når man har ondt i muskler og led. Og da det er forskelligt, hvilken type fysisk aktivitet, som passer til hvem, skal man finde de aktiviteter, der passer til én selv.

 

Mange har viden om forebyggelse

Omkring to tredjedele af de offentligt ansatte mener, at de ved, hvordan de forebygger smerter i muskler og led. Lidt færre er sikre på, hvordan de skal undgå sygefravær som følge af smerterne. De ansatte på sundheds- og ældreområdet ved mest om, hvordan de forebygger smerter og sygefravær. VFA 2010

Kroppen har bedst af at blive brugt

Bliv stærkere til dit job

Sidst opdateret d. 18. okt 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere