Bliv stærkere til dit job

Man skal tilpasse kravene til den person, der skal udføre arbejdet. Men man kan samtidig styrke personens fysiske kapacitet, så vedkommende bliver bedre i stand til at udføre sit arbejde og opnår en generel bedre sundhedstilstand.  

Øget fokus på den enkeltes fysiske formåen

Traditionelt har forebyggelse af ondt i muskler og led haft fokus på arbejdspladsens indretning. Men forskningen har vist, at ergonomiske indsatser ofte kun har en moderat effekt på smerter i muskler og led.

Derfor er der i dag et bredere fokus på forebyggelse af smerter i muskler og led  - herunder en øget opmærksomhed på arbejdsevne og fysisk kapacitet. Har man en god fysisk kapacitet er risikoen for at få smerter og gener af sit arbejde nemlig mindre.

Arbejdsevnen bliver mindre med alderen

Vores fysiske kapacitet bliver mindre efterhånden, som vi bliver ældre. Hvis kravene i arbejdet samtidig er uændrede, falder arbejdsevnen gradvist. Derved kan man opleve, at belastningen i arbejdet bliver større, indtil den måske når et kritisk punkt, hvor man ikke længere er i stand til at udføre sit arbejde tilfredsstillende, og hvor arbejdet kan påvirke helbredet negativt.

Også yngre personer kan være i så dårlig fysisk form, fx som følge af en inaktiv livsstil, at de har en forhøjet risiko for at få gener og smerter af arbejdet.

Balance mellem krav og kapacitet

Man skal tilpasse kravene til den person, der skal udføre arbejdet. Men man kan samtidig styrke personens fysiske kapacitet, så vedkommende bliver bliver bedre i stand til at udføre sit arbejde og opnår en generel bedre sundhedstilstand.

Arbejdsevnen kan forbedres gennem træning

Er der et misforhold mellem de fysiske krav i arbejdet og vores fysiske kapacitet, øger det risikoen for at få ondt i muskler og led. Den fysiske kapacitet kan heldigvis forbedres gennem styrke- og konditionstræning. Er man i god fysisk form, er det fysiske arbejde ikke så hårdt at udføre - og det er aldrig for sent at gå i gang med at træne.

Bliv stærkere til det du laver

Indretningen af arbejdspladsen - så der for eksempel er ordentlige løfteredskaber tilstede, hvis man har et arbejde med tunge løft - er stadig et vigtigt fokusområde. Men man har større mulighed for at forebygge smerter, og konsekvenserne af smerter, fx sygefravær, hvis man styrker sin modstandskraft gennem træning, der passer til det job, man har. I praksis handler det om at forbedre styrke, kondition og motorik, så man kan klare sine arbejdsopgaver uden, at det slider for hårdt på kroppen.

 

Sidst opdateret d. 14. mar 2016

Hvordan får man trænet

Hvis man vil have folk til at træne, skal man sørge for at træningen er tæt på, at den er overskuelig, og at den foregår sammen med kolleger, siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lars L. Andersen.

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere