Brug hjælpemidler

Hjælpemidler har de sidste 15-20 år fjernet mange af de tunge løft og akavede arbejdsstillinger. Alligevel ser man ikke et fald i, hvor mange der får ondt i nakke, skulder og ryg. Det får forskerne til at konkludere at hjælpemidler ikke kan stå alene.

Ergonomiske løsninger er ikke nok

Tidligere troede man, at ergonomiske løsninger som hæve- og sænkeborde, indstillelige stole og hjælpemidler til løft kunne forebygge problemer med muskler og led. Men det har vist sig, at det kan de kun i et vist omfang. Derfor siger forskningen i dag, at det er vigtigere, at der sikres arbejdspladser, hvor de ansatte oplever tilfredshed med arbejdspladsens indretning, snarere end specifikke ergonomiske indsatser.  

Tunge løft kan give rygsmerter

Det betyder ikke, at man skal løfte hvad som helst når som helst. Der findes jobgrupper som løfter meget tungt. Det gælder for eksempel ansatte i social- og sundhedssektoren, som har uforudsigelige og uhåndterlige løft, fordi det er mennesker, de løfter og flytter. Blandt disse ansatte finder man en overhyppighed af smerter i muskler og led.  

De anerkendte risikofaktorer

Forskningen bekræfter da også, at tunge løft og arbejdsstillinger, hvor ryggen bøjes, vrides og drejes øger risikoen for rygsmerter. Det er svært at afgøre om det tunge arbejde er årsag til rygproblemer eller det forværrer rygproblemer, som er til stede i forvejen, men der er ikke tvivl om, at tungt arbejde kan udløse eller forøge eksisterende smerter i ryggen.  

 

Man kan forebygge en del rygsmerte ved at sørge for, at løftebyrderne ikke er for store og sikre, at der er løfteredskaber tilstede. Og nok så vigtigt kan hjælpemidler give mulighed for, at man kan fungere med de smerter, man har, og forebygge, at de bliver værre. Det gælder især, når brug af hjælpemidler kombineres med fysisk aktivitet, som kan fjerne smerter og styrke den enkeltes kapacitet – og dermed hæve tærsklen for, hvornår man bliver overbelastet.  

Har I de rigtige hjælpemidler?

  • Aftal med kollegerne, hvilke hjælpemidler I bruger hvornår
  • Brug hjælpemidlerne, når du har ondt, så du stadig kan fungere
  • Brug også hjælpemidlerne, når det ikke gør ondt          

 

Indflydelse er afgørende

Ifølge den nyeste viden på området er det vigtigt at:

  • Ergonomiske tilpasninger ikke står alene

  • Medarbejderen er med til at beslutte, hvad der skal ske

  • Medarbejderen er tilfreds med den måde, hans eller hendes arbejdsplads er indrettet på og den måde, arbejdet er tilrettelagt på.  

Sidst opdateret d. 14. mar 2016

Værktøjer

Se alle

Love og regler

Se alle

God praksis

Læs mere