Toolbox-træning: Kropssprog

Toolbox-træning omfatter 8 værktøjer. Her kan du læse om værktøjet 'Kropssprog'.

Ens kropssprog er en del af ens non-verbale kommunikation – dvs. alt det usagte som ansigtsudtryk, øjenkontakt og ens kropssprog (holdning, position m.m.).

Formålet med dette værktøj er at vise formænd på byggepladser, at deres non-verbale kommunikation kan medvirke til at skabe gode rammer for samtale og kommunikation i byggesjakket.

10 TIPS – BEVIDSTHED OM NON-VERBAL KOMMUNIKATION

  1. Start en samtale med et smil eller med en positiv bemærkning, da det kan virke afspændende på samtalen. Brug ikke sarkasme.
  2. Under en samtale kan man stå med front mod hinanden eller med siden til hinanden. Det kan virke afspændende for en samtale at stå med siden til hinanden.
  3. Undgå at pille dig selv i ansigtet. Hold ikke dig selv for munden. Det kan virke usikkert og underminerer dit budskab og status.
  4. Nik anerkendende, når du lytter. Nikket skal signalere, at du hører efter, men ikke nødvendigvis at alt hvad der siges, er rigtigt. Nik signalerer, at man er til stedet og opmærksom.
  5. Spejl eller efterlign din samtale- partners kropsstilling. Spejling kan signalere enighed og imødekommenhed.
  6. Lad dine fødder pege lige frem. Kryds ikke dine ben når du stå, og gå ikke baglæns. Det kan virke usikkert og underminere dit budskab.
  7. Nervøsitet kan takles. Stå stille, når du bliver nervøs, og træk vejret dybt.
  8. Brug kropsberøring – fx klap på skulderen. Kropskontakt kan signalere imødekommenhed og åbenhed.
  9. Brug pauser bevidst. Pauser er nødvendige, hvis andre skal kunne komme til orde. Træk vejret under pausen.
  10. Sæt dig ned, når du indleder en samtale, eller gå sammen til et fredfyldt sted. At sætte sig ned signalerer, at du har afsat tid til samtalen, og at du forventer dialog. Når du sætter dig ned, giver det samtalen ro. Din samtalepartner vil give samtalens emne mere opmærksomhed, da han kan se, at det ikke blot er en besked, som bliver afleveret.

 

 

Kropssprog

Dette værktøj indgår i et træningsforløb for formænd i byggebranchen, kaldet Toolbox-træning. Det er bygget op omkring 8 værktøjer og er udviklet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 

Læs mere om Toolbox-træning

Se de øvrige værktøjer:

Roller
Kommunikation
Konflikthåndtering
Målrettet kommunikation
Planlægning
Forebyggelse
Kultur og sprog

 

Oprettet d. 19. maj 2016