Færre afbrydelser i Esbjerg Kommunes Borgerservice

 
En tændt lampe ovenpå computeren betyder "forstyr ikke". Simpelt signalsystem har skabt mere arbejdsro og færre afbrydelser i Esbjerg Kommunes Borgerservice.

Rød lampe signalerer telefonsamtale

Om Esbjerg Borgerservice 

Borgerservicecenter Esbjerg har 62 ansatte, fordelt på 5 teams: Team 1 er en "støjende" enhed, som håndterer mange personlige og telefoniske henvendelser fra borgere og leverandører hver dag. Her er der 18 medarbejdere i et storrumskontor med tilhørende skranker.

Uvelkomne afbrydelser når man sidder fordybet i en opgave, er noget de fleste, der arbejder i et storrumskontor kender til.

I Esbjerg Kommunes Borgerservice har de fundet en simpel løsning på problemet. En lille lampe monteret på toppen af computerskærmen, som lyser rødt, når medarbejderen taler i telefon. Eller blåt, når medarbejderen vil signalere behov for arbejdsro. Når lampen ikke lyser, er der fri bane.

Færre forstyrrelser giver bedre samtaler

Kontorchef i Borgerservice Joan Neder-Helman har været med til at indføre systemet efter samråd med nogle medarbejdere. Og efter knap tre måneders afprøvning, har de ikke fortrudt det et sekund.

- Medarbejdere, der sidder i "baglandet" bag skrankerne har headset på, så man kan ikke se, når de andre snakker i telefon. Derfor kan man nemt komme til at afbryde. Nu kan man se, at folk er optaget, fortæller hun. Det betyder, at medarbejderne kan koncentrere sig fuldt ud om deres samtaler med borgeren.

- Man får en mere kvalificeret samtale. Det tager nemlig tid, at komme tilbage på sporet igen efter en afbrydelse, siger Joan Neder-Helman.

En anden fordel ved systemet er, at den røde lampe lyser i 15 sekunder efter, at telefonsamtalen er afsluttet. Det er lige præcis tid nok til, at man kan nå at lave et telefonnotat, som der ofte er pligt til i sagerne.

- De 15 sekunder er nok tid til, at man lige kan få skrevet noget ned, som man hurtigt kan få afsluttet. Bliver man afbrudt lige efter samtalen, betyder det ofte, at man gemmer opgaven - og så glemmer man.

Blå lampe betyder "Vil ikke forstyrres"

Nogle medarbejdere har valgt den udvidede model med en blå lampe, som betyder, at medarbejderen ikke vil forstyrres.  Det er særligt de fagansvarlige for de forskellige teams, som kan have behov for "at melde sig ud" af teamet i en kort periode for at kunne koncentrere sig om at løse en opgave, fortæller Susanne Clausen, som er arbejdsmiljørepræsentant.

 

Lampen på computerskærmen signalerer, at her tales der i telefon.Lampen på computerskærmen signalerer vil ikke forstyrres.

Man har typisk den blå lampe tændt fra en halv time og op til to timer på en dag, og det aftales løbende med de andre teammedlemmer, enten på det daglige morgenmøde eller når behovet opstår.

- Man skal lige vænne sig til muligheden både som medarbejder og som kollega, siger Susanne Clausen. Nogle gange må man sige til hinanden: "Burde du ikke have den blå lampe tændt nu?"

- Vi har en særlig spørgekultur, hvor det er den fagansvarlige, man skal spørge for at få det korrekte svar, men når den blå lampe lyser, er det så en anden, måske suppleanten, man skal spørge - eller også må man lige vente.

Borgerservice har også valgt at opsætte små plakater, som forklarer - især nytilkomne - hvad lysene betyder i "Busylight zonen".

Lederen fik også en lampe

I første omgang mente Joan Neder-Helman, at det kun var medarbejderne, der havde behov for det røde lys. Men efter et par måneder anbefalede medarbejderne, at kontorchefen selv også fik et rødt lys udenfor sin dør ind til kontoret. 

Det har sparet både tid, frustration og forstyrrelser af andre i lokalet: Før i tiden, når en medarbejder skulle tale med Joan, stod de tit udenfor og ventede i længere tid på, at en telefonsamtale skulle være slut.

Lys er blevet uundværlige

Efter tre måneder er systemet blevet så integreret på kontoret, at det føles helt uundværligt.

- Specielt det røde lys giver et meget hurtigt overblik. Man hæver lige blikket, og ser hvem man kan tale med nu, som ikke er optaget, fortæller Susanne Clausen.

Det var - og er stadig - et frit valg, om man vil have lyssystemet eller ej. Kun to medarbejdere tøvede i starten med at få systemet - og de har senere selv valgt at få dem sat op.

Det har ifølge medarbejderne givet mere arbejdsro og færre forstyrrelser.

Gode råd fra Borgerservice i Esbjerg Kommune

• Prøv det!
• Lav en plakat, som fortæller nye i kontoret, hvad de forskellige lys betyder.
• Husk at respektere aftalerne. Tal løbende om samarbejdet, herunder hvad det betyder, når lyset er tændt.

  

Sidst opdateret d. 25. marts 2013
1 kommentar til denne artikel Abonner på kommentarer
 • 8 aug 2011 14:09
  Morten Østergaard, Selvstændig
  For jer, der vil vide mere om denne løsning, så hedder lampen Busylight.

  I kan læse mere på www.busylight.dk.
 
Mere aktuel viden

Kalender
Se kommende arrangementer.

Se hvad andre gør
Se eksempler fra virksomheder, der har forbedret deres arbejdsmiljø.

Forskningsrapporter
Hold dig orienteret om den nyeste forskning inden for arbejdsmiljøområdet. 

 


Konference
Den internationale konference om trivsel på arbejdspladsen holdes i København fra den 26. - 28. maj 2014.
 
Seneste kommentarer på hjemmesiden
 • Arbejdsliv for personer med sygdomme i skjoldbruskkirtlen undersøges
  Fik i 2010 konstateret lavt stofskifte. Er behandlet med Eltroxin siden. Får blodprøver hver 3 md. Tal rigtig fine - MEN personen har det ikke fint. Har det præcis som inden Eltroxin. Det er kun mine tal der er blevet bedre - så er jo lægen glad. Har nu endelig fået "lov" at prøve Liothyonin. Håber ...
 • Dobbelt op på straf for farlig kørsel ved vejarbejde
  kære venner
  jeg kan garantere jer for at MAX han er ægte , kig jer rundt i trafikken og se den ene kassevogn efter den anden komme blæsende forbi unden hensyn til andre og helst fire meter bag den foran kørende , de skal jo slappe af mens de kører , derfor kan jeg kun støtte at prisen er sat op...
 
Fra stress til trivsel
Arbejdsmiljøbutikken
Stress rammer individuelt, men skal løses i fællesskab.
 
Forebyg vold på jobbet
Arbejdsmiljøbutikken
Få viden og værktøjer til at håndtere vold på arbejdspladsen.
 
Skab gode forandringer
Arbejdsmiljøbutikken
Sådan skaber I en god forandring med fokus på et godt psykosocialt arbejdsmiljø.
 
 

Videncenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø | Telefon 39 16 53 07 | Fax 39 16 52 01 | videncenter@vfa.dk

Videncenter for Arbejdsmiljø er en del af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø CO2 Neutral